zdrowa mąka kokosowa
Zdrowie

Mąka i cukier kokosowy – zdrowe alternatywy

Osoby prowadzące zdrowy tryb życia poszukują wśród darów natury alternatyw dla tradycyjnych produktów dostępnych w sklepach spożywczych. Produkowany z soku pąków kwiatowych palmy kokosowej cukier kokosowy, jest przeznaczony dla zdrowo odżywiających się osób, a także, ze względu na jego niski indeks glikemiczny, dla diabetyków.

Z palmy kokosowej pozyskujemy również mąkę. Mąka kokosowa z miąższu kokosowego to bogate źródło błonnika i innych ważnych składników odżywczych. Stanowi alternatywę dla pszenicy i nie zawiera glutenu. Jest doskonała w zastępowaniu zwykłej mąki podczas przygotowania wypieków.

Ekologiczna żywność pozwala przede wszystkim na spożycie większej ilości wartościowych składników i uzupełnienie zapotrzebowania na witaminy, minerały, antyoksydanty i enzymy, ale również na uzyskanie niepowtarzalnego smaku domowych ciast, chlebów, a także herbaty, lodów czy płatków śniadaniowych. Dodawana do nich mąka lub cukier swoim delikatnym, karmelowym smakiem przywodzą na myśl skąpane w słońcu, Filipińskie uprawy palmy kokosowej. Mogą one stanowić miłą odmianę w smaku, a także pomoc dla diabetyków, alergików i osób nieprzekonanych do spożywania popularnych, uboższych słodzików.

Dodatkowo wzbogacają zwykłe i dietetyczne potrawy o błonnik kokosowy, który posiada wiele korzystnych dla ludzkiego organizmu właściwości. Są łatwo przyswajalne i niskokaloryczne. Organiczne produkty, niezawierające szkodliwych substancji, stworzone z myślą o naturalnym bogactwie Ziemi, stworzone w zgodzie z naturą i człowiekiem.